Čarodějův učeň

[19.01.2012, ]

Film, za který se modlili lezci snad všech vyznání a národností, konečně vyšel…


Je to tak dámy a pánové, jistý střapatý kluk z Brna s jiným klukem, kterému to jde s kamerou, se posledních pár let scházeli, aby obohatili pohledem na neuvěřitelné výkony a jejich zákulisí i nás, běžné lezce.
Ano, čekání bylo mírně otravné a už před nějakou dobou bylo všem jasné, že Petr Pavlíček si vzal sousto, které se chroupe velmi těžce a hlavně velmi dlouho. Tenhle projekt byl od začátku velkolepý hlavně díky jeho hlavnímu protagonistovi. Nemá smysl zabývat se chybami a planými sliby, ale faktem, jak se s tím tenhle začínající talentovaný filmař popral.

Na začátku je třeba říct, že Čarodějův Učeň je dokument a v tomhle ohledu se výrazně odchyluje od mainstreamové Big Up Productions (copak nemáme Dosage nakoukané všichni milionkrát?). Především jde o náhled do života jednoho z nejlepších lezců současnosti a to pěkně dopodrobna – od útlého dětství do současnosti, od selhání k úspěchům. Film je taky prokládán názory slavných tváří, jako je Mráza, Huber, Svišť (proč na rovinu do kamery neřekl, že lezení je zbytečný sport? Přiznám se, že u mě trochu ztratil tvář – pro osvětlení čtěte zde:). Také se dozvíme mnoho zajímavých zkušeností Adamových rodičů, kteří s ním strávili na cestách roky.
To nejdůležitější jsou samozřejmě přelezy, které jsou jak z domova, tak ze zahraničí. Boulderingový materiál bohužel (i když zcela logicky) ustupuje Adamově snažení na laně. Přesto vidíme perfektní flash Confessions, Dagger, pokoušení The Story of Two Worlds i Adamův nepochopitelný software pro tenhle boulder (divnější pozice je k pohledání). Ať už má pod zadkem boldrmatku nebo visí na laně, poznávací znak je ale stejný – lezení na krev, amuerte. Ve skalách už nikdo není, jen Adam, z oblohy se snáší sníh a jediné, co zbývá, je obdivovat jeho zarputilost a litovat jističů a kameramanů.
„Už vás pěkně seru co?“
Adamovy suché hlášky film pěkně odlehčují a dodávají mu ten pohodový punc, který je bohužel nepochopitelně rušen podivnými filozofickými hláškami vypravěče. Ty zaprvé nepatří do dokumentárního filmu, který by měl být podobných autorských stop ušetřen a zadruhé působí v lezeckém „světě“ zcela nepatřičně. Myslím, že každý z nás se na film podívá z jiného důvodu, než se zamýšlet nad mentalitou dnešní společnosti.
Druhou věcí je patrná neaktuálnost stopáže. V každém jiném případě by asi nebyla tolik do očí jako u Adama – sledovat jeho rok staré přelezy s vědomím, čeho dalšího dokázal za tu krátkou dobu dosáhnout, je jako koukat na minulý ročník Ligy Mistrů v záznamu. Těžko se dá ale něco takového vyčítat, i když… filmové společnosti taky mění scénáře filmů, tak třeba příště Petr Pavlíček zakáže Adamovi vylézt 9b+, než vydá další film. Něco mi ale říká, že točení s Adamem má na nějakou chvíli dost.

Golpe Estado 9b

Ála, který jistil Adama v La Capelle 9b, řekl, že měl neodbytnou chuť mu říct, že nemá šanci a ať se na to radši vysere. Po tomhle filmu každý pochopí, co měl na mysli, protože i já jsem měl po repetitivních pokusech v Golpe Estado 9b nutkání tomu klukovi poslat telepatickou myšlenkou, že už se nemusí trápit a ať proboha jede domů a dá si teplé kakao. Ale navzdory zraněním, počasí i opakovaným neúspěchům jde pořád dál, až k vytouženému přelezu: Ano lidi, pro některé je to možná novinka, ale 9b se neleze zadarmo, i když v záplavě Adamových úspěchů by to tak mohlo někomu připadat. „Už máme dost Adamova fanklubu! Jděte s tím do p*dele!“ četl jsem si v na lezeckých serverech nesčetněkrát. Film nám řekne mnohé, ale zejména poskytne důležité poselství: Fyzické aspekty jsou důležité, ale o úspěchu či neúspěchu nakonec rozhodne hlavně pevná vůle a odhodlání.
Čarodějův Učeň je dobrý film a myslím, že každý z něj může čerpat inspiraci. Kromě portrétu výborného lezce je taky velkým kladem, že se jeho realizace ujal tuzemský filmař. Konečně se u nás něco děje a něco vzniká. I přes pár porodních bolestí a neduhů patří autorovi uznání za jeho práci a zarputilost dovést takto rozsáhlý projekt do konce.

P.S. Z trochu jiného soudku - první část řádění AO ve Fontu je zfilmována zde.

P.P.S. Když už jsem zmínil toho Álu, vzpomněl jsem si na tohle. Perfektní report o Gioie z pera samotného přelezce. ZS jede!

Adam

Reakce na článek


Jméno: Adam Fiala
Datum: 02.02.2012 09:41:22
Předmět: souhlas



Ahoj, nenapsal jsem, žes mu to řekl, to je jasné, že to není moc dobrá podpora. Myslím, že každý kdo viděl film nebo Adama trochu zná, tak ví, že když to někdo dotáhne do konce, je to on. Chtěl jsem jen zdůraznit, jak to může působit na nás "smrtelníky", a tak jsem parafrázoval tvá slova, která mě tehdy nějak zaujala. Myslím, že každý to pochopil jako spontánní reakci na jeho ufonskou vůli a nic špatného. Tak zatím ať to leze Adam


Jméno: ÁLA Rozsypal
Datum: 28.01.2012 09:35:47
Předmět: naděje umírá poslední



trochu bych to " vysrání na to " upřesnil:

Nevim co jsem řek nebo chtěl říct, ale - když jsou v cestě dva bouldry, ani jeden z nich nejde ani náznakem po dvou dnech visení zkrokovat, já bych se na to asi vyprd a šel jinam. Ale v tomhle duchu radit Adamovi? Ani náhodou..Každej ví, čeho je schopen a jak dokáže předem prohranej zápas otočit ve svůj prospěch. Pro mě byl tenhle týden rozhodně žívotní zážitek, dík za něj..

 


Příspívat do diskuze k tomuto článku, mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud se chcete zaregistrovat, přejděte na registrační formulář. Pokud jste již registrovaným uživatelem, přihlášte se.