Paul Robinson: minirozhovor

[11.01.2012, ]

Po dlouhé době Paul odpověděl na mail a poslal pár odpovědí na naše všetečné otázky.


Paula jsme potkali v Rocklands v roce 2010. Zcela jistě byl překvapený, když jsme rozhrkaným Broukem pronásledovali jeho auto do oblasti 8 Days Rain, a tak asi shledal, že jsme beznadějné případy a vysvětlil nám cestu k bouldrům. Teď by to chtělo větu ve smyslu „už tehdá jsme věděli, že z toho klučiny něco bude,“ ale pravdou je, že Paul diktuje ještě mnohem delší dobu. Výčet číslíček na jeho kontě se zdá být nekonečný, stejně jako počet oblastí, které navštívil. Spolu s Danielem Woodsem tvoří dvojici mladé generace, která teď stojí v čele boulderingového světa.

Paul Robinson


Paul je na cestách prakticky nonstop, a protože nejen lezením, ale i pivem a smíchem je člověk živ, i on je veselá kopa. Ve videu „Greatest Flasher “ se o tom můžete přesvědčit. Pro ty, kteří nevládnou angličtinou, dodám, že se jedná o zdokumentování přípravy jednoho skvělého boldristy na nejtěžší flash na světě: dlouhé dny musí ležet v posteli a shromažďovat energii, stejně tak má osobního nosiče a sluhu, který ho pod boulder donese. Doporučujeme.

Lucid Dreaming 8C, Bishop


Jak se ti líbil náš Beetle?
Už si ho moc nepamatuju, ale přesto se mi vybavuje, že byl zcela unikátní!

Všichni jsme viděli video Greatest Flasher. Pořád si ponecháváš posluhovače na nošení boldrmatek? Je to skvělá věc, kde bychom mohli nějaké sehnat?
Posluhovače už jsem vylepšil. Momentálně mám přítelkyni, která mě donáší do skal, stejně jako moje vybavení a boldrmatky. Našel jsem ji na University of Colorado a každý kdo má zájem, si tam určitě může taky jednou vyzvednout.

Teď vážně. Zdá se, že bouldruješ odjakživa. Začal jsi s lanem nebo boldrmatkou? Co je na boulderingu tak atraktivního, že mu věnuješ většinu svého času?
Začal jsem s lanem, ale po dvou letech jsem začal boldrovat. Miluju bouldering, protože přelez je jen o pár pohybech. Ty jsou dané a každý z nich vyžaduje maximální preciznost. Navíc nemám zrovna nejlepší vytrvalost, takže dělat pár extrémně těžkých kroků mi sedí více, než dlouhé sportovní cesty.

Poslední roky jsi strávil boulderingem po celém světě. Je život profesionálního lezce opravdu tak dobrý, jak si všichni představují? Netrpíš nedostatkem motivace?
Život je fakt v pohodě, nemůžu si stěžovat. Lezu ve svých oblíbených oblastech anebo zkouším nové, opravdu už to nemůže být o moc lepší! Nemůžu říct, že by se mi někdy nedostávalo motivace, je tolik nepřelezených a nezopakovaných bouldrů, z nichž jsem většinu ještě nelezl. Špatné období přichází, když jsem nemocný. Měl jsem chřipku většinu času, který jsem tanto rok strávil ve Švýcarsku a Francii (celkem dva měsíce), což bylo na hovno. Když jsem nemocný, musím prostě odpočívat, s tím se nedá nic dělat. Když jsem byl ve škole a neměl jsem kvůli ní moc času na lezení, to taky nebylo nejlepší. Život má dobré a špatné období, musíš mít zodpovědnost a všechno to nějak vyvažovat a hlavně cenit si toho, co máš.

Paulův nový projekt někde v USA

Crux boulderu. Že by další 8C?

Cestuješ se svou přítelkyní (Alexandra Kahn, pozn. redakce). Jakým způsobem je tohleto vůbec proveditelné z hlediska financí? Nelezete si na nervy?
Moje přítelkyně pracovala během školy a našetřila si na náš první výlet. Potom jsme se nastěhovali k její rodině od března do listopadu a ona celou tu dobu pracovala. Navíc jsme neměli žádné výdaje, když jsme byli u nich doma, takže jsme hodně ušetřili. Zrovna teď pracuje pro server 27crags.com a máme vlastní mediální produkční společnost, takže oba dva vyděláváme, i když jsme na cestách. Mám pocit, že lidé, které potkávám, mi nelezou na nervy o nic míň, než ona. Byli jsme přátelé už předtím, než jsme spolu začali chodit, jsme velmi podobné povahy a moc se nehádáme, což je fajn.

Popiš třemi slovy následující oblasti: Bishop, Rocklands, Fontainebleau, Ticino
Bishop – malebné obrovské kameny
Rocklands – parádní nové Hueco
Fontainebleau – ikonický magický les
Ticino – předražené (?), perfektní skála

Který člověk tě inspiruje svým přístupem k boulderingu?
Fred Nicole kvůli jeho vizi.

Co je tvá rada ostatním bouldristům?
Vždycky se snažte bavit a držet si pozitivní přístup. Obklopte se lidmi, kteří vás dokážou nabudit a povzbudit, abyste zůstali motivovaní. Lezte s dobrým chytačem nebo hodně boldrmatkama!

Update: Paul včera přelezl svůj dlouholetý projekt, který je na obrazcích výše. Boulder se jmenuje Meadowlark Lemon, podle slavného amerického basketbalisty. Paulovi totiž připomněl poslední krok basketbalové zavěšení, odtud tedy jméno. Obtížnost je 8C a je to sitstart k již existujícímu 8B, jehož FA má Paul rovněž na svědomí. „Považuju to za jednu z nejlepších linií, kterou jsem kdy na světě lezl. Boulder je velmi silový, ale také technicky náročný. Crux je těžká pata na hladké levé hraně,“ říká Paul. Boulder mu zabral 8 dní během dvou let. Ještě dodejme, že záběry Paula z Meadowlark Lemon se objeví v novém filmu Chucka Freybergera "Network".

 Meadowlark Lemon 8C

Paulovi sponzoři: Prana, LaSportiva, Black Diamond, Sterling Rope, Native Eyewear, Clif Bar, Nicros

Na Paulovy přelezy se můžete podívat zde .

Za PB se ptal Adam

Reakce na článek


Jméno: Martin Stráník
Datum: 13.01.2012 22:09:05
Předmět: Díky



Díky Adame za rozhovor! Kurňa to má dobře zařízené, mařka maká a on leze:)

 Jeho poslední počin vypadá úžasně! A je fajn, že jen nepřelejzá, ale i tvoří..



Jméno: Štěpán Stráník
Datum: 12.01.2012 16:17:11
Předmět: Pěkně



Paráda, co dodat, snad jen tiše závideť, díky za rozhovor!


Jméno: Michal Homola
Datum: 12.01.2012 12:55:36
Předmět: Já to seru...



Tak on si pamatuje našeho BROUKA ...maso... určitě by chtěl mít jednou taky takového :-) jsem rád že si udělal čas na rozhovor s Adamem pro "místní" komunitu na PB je to super mít odpovědi takto bezprostředně.

Příspívat do diskuze k tomuto článku, mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud se chcete zaregistrovat, přejděte na registrační formulář. Pokud jste již registrovaným uživatelem, přihlášte se.