Šťastný pár a jeden křen v Zillertalu (25. 7. – 2. 8. 2012)

[21.08.2012, ]

Předpověď hlásila jen déšť, ale my se jí nezalekli...


Středa
Po neskutečných peripetiích s několikrát odloženým odjezdem, změněnou destinací a Katčiným bolavým zubem, konečně parkujeme v Zilloši pod lanovkou, naším domovem pro následujících pár dnů. Uvítáni jsme mrakama válejícíma se v údolích a poctivým mokrem všude kolem – co víc si srdce boulderisty může přát...

K_V

Čtvrtek
Ráno se budíme do stále zamračeného a totálně promočeného Zillertallu. Jako první destinaci volíme strategicky Kaserler Alm, kde jsou kameny na pastvině, takže doufáme, že by mohly i rychle schnout. Sluníčko se naštěstí brzo probojuje mezi mraky a nakonec je celý den pěkně a lézt se dá.

K_V_krava

Rozlézáme se pod bedlivým dohledem krav a poté se suneme na krásný obrovský šutr s výborným dopadem. Vilda na něm vyběhne Comeback za 7C a potom už všichni zkoušíme krásný dlouhý 7A Entschärft.


Vilda

To trochu potrápí i Vildu, my s Káťou končíme na neutřímatelný liště, ze který je ještě poměrně dlouhý nátah. Přesouváme se na opačnou stranu silnice, kde Vilda hned mizí s bouldermatkou na nějaký 7A a 7B a já s Káťou se zasekáváme na boulderu Distance za 7A. Cítím, že přestože bojuju hned v prvním kroku, mohla bych to dát, a tak sypu pokus za pokusem. Nakonec se mi opravdu podaří boulder přelízt a po dlouhý době si užívám ten krásný pocit radosti z lezení, prostě super závěr dne. Usuzujeme, že pro dnešek by to stačilo, balíme fidlátka a frčíme pod lanovku na véču a nocleh.

Katka

Pátek
Ráno nás budí sluníčko, a tak volíme oblast v lese Ginzling Wald. Hned na úvod se zasekává Katka, která si chce odškrtnout rest z minula za 6C. Stráví na něm skoro 2 hodiny, má to celý zkrokovaný, ale naprosto nepochopitelně padá z posledního chytu, kde je prakticky vylezeno. 

Katka

Já si dám hned vedle jedno 6B+ a tím mé výkony prakticky končí. Vilda velí k přesunu na nějaká 8A a po cestě nám ukazuje KRÁSNÝ 6C+, akorát pro nás. Je takový vyloženě holčičácký, Vilda v něm funí a oplácává oběma rukama hrany úzkého kamene. Já si aspoň obuju lezečky, když mě v tom Katka vidí, nechá svoje uložený v klíštěti. Po vyhlídkovém výletě místními lesy kotvíme u 7B Two hot seconds, které Vilda přeleze. Vzhledem k upadající motivaci radši dáme pauzičku, někteří si hodí šlofíka. Po zbytek dne už se jen tak bezvýznamně plácáme, Katka chce seknout s lezením a konvertuje k pětkám, já jí následuju. Nakonec každý ještě něco rozumnýho vylezeme, tak se rozhodneme, že bouldering zatím ještě na hřebíček nepověsíme a budeme spíš hrozně moc posilovat, abysme byli děsně dobrý.

Sobota
Vilda vybírá „krásnou a obrovskou oblast s bezvadným přístupem“, Monkey Island. Na jediném šutru v celý oblasti Vilda přelézá Brenna 7B+, my s Katkou se trápíme v silovém 6C. Přesouváme se do jiné oblasti, ale po cestě nás zaskočí bouřka.

Dorka

Čekáme pod lanovkou, až to přejde a odpoledne ještě se štěstím zalezeme v pěkné oblasti Klausen Alm. Občas jsou sice přeháňky, ale kameny jsou překvapivě suchý. Vilda vylezl vysokánský 7C a my s Katkou vcelku o fous nedáváme pěkný 6C. 

Vilda

Po výbornym lezení míříme pod lanovku spát, ale už v průběhu večera to zase bouří. Nad pivem a Člověče, nezlob se! (nejoblíbenější hra výjezdu) se družíme se dvěma Němcema, ze kterých se vyklube Slovák a Turek. Vilda dostává svou ožraleckou výřečnou, tentokrát ale v angličtině, což opravdu stojí za to a nerozumíme mu ani my s Katkou. V noci to pak bouřka rozjíždí naplno, výboje sbíhají po železných lanech lanovky a nad hlavou nám tak pravidelně sršej jiskry. Já s Katkou nespíme půlku noci, jen Vilíček si mezi náma spokojeně pochrupkává.

Neděle
Klasický restday ve znamení deště, čtení, vaření, polehávání, zkoušení suchýho šamponu, přípravy na budoucí kariéru profesorky a poslechu hudby.

vareni


K večeru přejezd do údolí Ziller Grundl – ze slunného údolí volíme ústup do mraků...

Pondělí
Po propršené noci se budíme do zamračeného rána. I přes promáčenost všeho okolo balíme matky a vyrážíme směr Sundergrund. Všechny kameny jsou ale beznadějně mokrý, občas prší a situace je dost beznadějná, takže se jen pomrskáme na jedinym kamenu, kde je aspoň trochu sucho a záhy volíme ústup akorát v pravý čas, začíná lejt jako z konve.

mraky

Úterý
Ráno nás vítá azúro, chceme si konečně pořádně zalézt na Sundergrundu, ale předtím se Vilda musí nutně podívat na oblast Zillergrundwald, která je v lese, přestože celou noc pršelo. Překvapivě je tam všechno totál mokrý, takže pokračujeme v původním plánu. Jako první se seká Vilda v 7B+, který ho evidentně baví, bohužel tenhle boulder má tentokrát navrch a Vilda odchází poražen.

Vilda

My s Káťou teda začínáme lézt o něco později, rozlez dáme v krásným 6A+, výlez je ale klasickej bazéňák, což my nemáme rády a neumíme, takže neúspěch. Pak nám Vilda nachází 6C, který nám přijde ze začátku naprosto nelezitelný, Katka ho ale po kouskách udolá a má z toho patřičnou radost. Vilda se trápí v 7C+, které ho i přes poctivou řádku pokusů nepustí, já si dám krásnou hranu na kameni, kam vede i slavnej Moonwalk.

Dorka

Ke konci dne si s Káťou ještě odškrtneme rest ze včerejška za 6C a příjemně vylezený to balíme a těšíme se na večeři na brambory a fazole – to byla noc...

Středa
Ráno je obloha naprosto vymetená, a tak se před hrozícím vedrem jedeme schovat do, dle Vildových slov, nejhezčí oblasti Zillertallu, jejíž návštěvu si vymohl už včera. Je tam příjemný chládek, takže paráda.

Dorka

Lezení pojímáme tvrdě tréninkově, a tak výkony prokládáme výstupy lesní strání, místy připomínající feraty, abysme se dostali k místním boulderistickým skvostům. Třetí den lezení v kuse se začíná pomalu projevovat, takže kolem šestý začínáme s Káťou pofňukávat, že už bysme pomalu daly pivíčko a těstovinky. Vildu musíme z lesa pomalu odtáhnout, ale nakonec se nechá. Naprosto uchozený a vylezený to balíme s denní bilancí: Vilda 2x krásný 7B a my s Katkou obě 3x 6B. Hodnotíme poslední lezecký den jako vcelku úspěšný a s čistým svědomím lezeme do spacáků. Ráno opět azuro, nás už ale čeká jen balení a cesta domů...

Účastníci zájezdu: Dorka, Katka, Vilda

vsichni

Text a foto: Dorka

Reakce na článek


Jméno: Petr Schwarz
Datum: 27.08.2012 20:15:59
Předmět: Ziloš



Díky za hezký článek.Petr.


Jméno: Štěpán Stráník
Datum: 27.08.2012 15:18:53
Předmět: Ciloš



Pěknej výlet, snad jen to proklatý počasí, mohlo bejt trochu lepší :)

Příspívat do diskuze k tomuto článku, mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud se chcete zaregistrovat, přejděte na registrační formulář. Pokud jste již registrovaným uživatelem, přihlášte se.