Top 5 oblastí podle Paula Robinsona

[29.11.2011, ]

Jeden z nejpovolanějších boulderistů světa Paul Robinson, sestavil pomyslný žebříček nejlepších a nejkrásnějších oblastí světa, nezbývá než jen souhlasit.


5. Ozarks Mountains, Arkansas, USA

Ozark

Lezecké oblasti Ozarks se nachází hluboko v lesích severozápadu Arkansas. Materiál skal je bezvadný pískovec, který se zdá býti přímo stvořený pro lezení.

Hodně z pěkných kamenů se nachází v okolí Horseshoe Canyon Ranč, což je úžasné místo pro base camp, protože nabízí ubytování ve skutečně uvolněném jižním životním stylu. Lezci si zde mohou snadno vybrat mezi bouldry od velmi, dalo by se říci klasik, až po některé z nejtvrdších a nejlepších v zemi. Tím nechci říct, že jednoduché lezení není stejně tak úžasné jako to těžké. K dispozici je také neuvěřitelný potenciál pro rozvoj nových oblastí.
 
Vzhledem k tomu, že se Ozarks nachází v oblasti s velmi nízkou hustotou obyvatelstva,  je neobvyklé, vidět zde  více než jednu skupinu lezců pohromadě venku na balvanech v jeden den. Městečko Jasper rádo pohostí nejednou fajn  restaurací a místní lezci jsou velmi přátelští. Ozark Cafe v centru města, je skvělé pro to, dát si něco teplého k snědku po dlouhém dni lezení. Mají také vynikající snídaňové menu, takže ideální místečko kde začít i skončit lezecký den!!

Nejlepší období pro Ozarks je mezi říjnem a březnem, kdy teploty jsou v pohodě, tření je perfektní, a celkově to nemá chybu.

 

4. Buttermilks, Bishop, California, USA

Poprvé jsem navštívil Bishop když mi bylo čtrnáct. Byla to první velká oblast, kterou jsem navštívil, a je jedna z těch, která mi bude vždy ležet blízko u srdce. Od mé první návštěvy, jsem zde téměř každý rok.
 
Buttermilks


Balvany jsou obrovské žulové vejce, sedící podél svahu pod krásou východních pohoří, které mají místy až 4km. S touto krásou kolem, je docela těžké soustředit se na bouldering. K dispozici je lezení pro všechny a některé z nejlepších problémů, jsou také v střední obtížnosti. Buttermilks je také známé pro jeho obrovské highbally. Některé z balvanů dosáhnout výšky více než 15m a hranice mezi highballem a free solem je těžko určitelná…

Ne všechno lezení je zde ale děsivé, najdete zde i stovky parádních bouldříků, se skvělým štěrkovým dopadem. Město Bishop je též parádní místo, kde se dá najíst, dát si kávu, nebo prostě jen proflákat den, když zrovna nelezete. Podobné takové místo je LooneyBean kde se schází hodně lezců, a téměř vždy je s kým pokecat u kafíčka.
 
Nejlepší období pro Buttermilks je mezi říjnem a koncem dubna. Skála v Buttermilks je ostrá a pokud je příliš horko, kůže jde docela rychle dolu…

 

3. Rocklands, South Africa

Rocklands

Od mé první návštěvy Rocklands v roce 2008, jsem o něm neměl  možnos hovořit zle. Lezení v Rocklands se nachází v pohoří Cederberg asi tři hodiny severně od Kapského Města.
 
Poté co projedete malé městečko Clan William, to je dalších třicet minut ke skalám a ubytování. Máte dvě možnosti, buď kemp pro šetřivé,nebo staré farmy, výhodné pro velké skupiny, které chtějí střechu nad hlavou a teplo .Obě formy jsou ale vesměs levné.
 
Lezení v
 Jihoafrické republice je jako sen. Skála je neprůstřelný, oranžovo-šedý pískovec a je obecně velmi rozmanitý, se spoustou chytů a stupů. Problémy sahají od těch nejlehčích po ty velmi  obtížné.
 
Pobyt  v Rocklands je velmi pohodový a člověk se zde cítí podobně jako na prázdninách. Pokud si chcete dát rest od lezení, můžete sledovat neuvěřitelné variace přírody, nebo navštívit pláže a jen tak se slunit. Nejvíce dnů zde začíná s dlouhou ranní pohodou, po které následuje intenzivní bouldering , a končí neuvěřitelnou "braai" (Jihoafrický název pro BBQ). Noci jsou obvykle mírné, a nedostatek velkých měst přeje i sledování nádherné noční oblohy.
 
Nejlepší čas pro bouldering v  Rocklands je od května do začátku září, protože to jsou jejich zimní měsíce a mají obvykle nejlepší teploty a podmínky…

 

2. Ticino, Switzerland

 Ticino

Nachází se jen hodinu a půl severně od Milána, Itálie, v kaňonu Ticino ve Švýcarsku, a  má jedny z nejlepších boulderů na světě. Žulové linie jsou téměř po celém údolí.
 
Ticino má mnoho boulderových oblastí, těmy nejznámějšími je Cresciano, Chironico a Brione. Všechny oblasti v Ticinu, jsou nazvané podle jména měst, u kterých se nacházejí, a všechny jsou na světové úrovni.
 
Většina lezení v Ticinu je v obtížnějších problémech, ale je zde i poměrně velké množství středních a lehčích linek, které jsou stejně působivé.
 
Už samotná jízda do  mnoha lezeckých oblastí v Ticinu je opravdu cítit jako návrat do minulosti. Městečka, které tvoří Ticino, jsou malé a velmi staré, jsou tvořeny kamennými budovami a fresky namalovanými před stovkami let. Krajina je úžasná a strmé údolí řeky jsou úchvatné na podzim, kdy je zabarví spadené listí.
 
Nejlepší čas na lezení v Ticinu je od října do konce března. V zimě mohou být mrazivé dny, což se hodí v případě, kdy není příliš mnoho sněhu.

 

1.Fontainebleau, France

Fontainebleau

Hlasovat pro nejoblíbenější film nebo jídlo může být obtížné, ale moje nejoblíbenější lezecká oblast na světě musí být Fontainebleau.
 
Fontáč  má všechno… Nachází se pouhých čtyřicet až pětačtyřicet minut jižně od Paříže a je zde jedno z nejlepších lezení na světě. Skála je tmavě šedý pískovec, tvořící neuvěřitelné tvary kamenů. Úroveň zdejšího lezení se pohybuje od velmi snadného po extrémně tvrdé. A je tam stovky, ne-li tisíce problémů v každé obtížnosti.
 
Bleau a lezení mají dlouhou historii. Lidé zde lezou už téměř sto let  a tento sport se stal součástí místní kultury. Není zde neobvyklé, vidět celé rodiny, které jezdí mezi zdejší šedé balvany téměř každý víkend, lidé sem chodí ráno před prací stejně tak večer po ní, chodí sem se psy, na kolech nebo oprášit sem tam nějakou oblinu na balvanech protáhnou si tělo… 
 
Hodně z lezení se nachází v lesech kolem měst Fontainebleau, Milly la Foret a Nemours. Krajina je zde velmi plochá a mnoho měst je založeno na zemědělství. Krajina v lese je  neuvěřitelná. Stromy, kapradiny a mechy, odrážejí světlo v jednotlivých částech dne různě. Je tam také mnoho volně žijících živočichů - pokud budete mít štěstí, je možné vidět divoká prasata během lezeckého dne.
 
Nejlepší období pro Font je od konce října do poloviny března. V zimě může být hodně dnů deštivých, ale je to nejlepší období pro tření a na tření zde opravdu záleží...

 

Zdroj: http://www.outsideonline.com/blog/outdoor-adventure/paul-robinsons-top-5-bouldering-spots.html

Přeložil: Osman

Reakce na článek


Jméno: David Kozel
Datum: 30.11.2011 16:34:14
Předmět: Mno



To se asi neda ani cemu divit ne?:-)


Jméno: Standa & Honza
Datum: 30.11.2011 11:34:18
Předmět: comment



no jak tak koukám na tuhle mini-anketku, tak tady vyhrává písek nad žulou :(


Jméno: Martin Stráník
Datum: 30.11.2011 11:01:39
Předmět: Anketa



Tak můžeme udělat anketu tady v komentářích ne?:) Stejně se asi budou omýlat podobný oblasti... 1.Ostaš, 2.Bor, 3. Sněžník, 4.Loučky, 5.Petráč,

 By možná stálo za to, to vzít ještě podrobnějc a udělat top 5 pro "oblati" čr(kraje jsou moc malí..)..

Jinak Robinson asi ví co a jak, za úvahu určitě stojí ještě Albaracín, Grampians či Silvretta...



Jméno: Štěpán Stráník
Datum: 30.11.2011 09:39:31
Předmět: Anketa



Anketu bych bral, takle je to neobjektivní, ten kdo jezdí do své oblasti nejvíce, ten jí má pravděpodobněji nejradši. Článek bych udělal z výsledku ankety.


Jméno: Adam Fiala
Datum: 30.11.2011 09:15:27
Předmět:



Nojo, škoda, že jsme ho tenkrát v Rocklands neposlali na Petráč (ptal se nás, jestli tam jsou nějaké "cool projects"). To by ten seznam hned vypadal jinak....


Jméno: Daniel Černý
Datum: 30.11.2011 08:20:13
Předmět: top čr



jsem pro...štěpko zkus to, udělat članek a eště lip rozdělit ho aj na zname onlasti a neznámé..a kdyby admin dokazal udělat hlasovací anketu ?? 


Jméno: Štěpán Stráník
Datum: 29.11.2011 17:39:46
Předmět: Názor



Zdar, bylo by zajímavý udělat tento článek i na ČR, mně se líbí všude tak je to těžký, ale dal bych 1. Bor 2. Sněžník-Labák 3. Ostaš 4. Petrohrad 5.Loučovice. Jinak je zajímavý, že podle Paula, máme dvě "nejlepší" oblasti světa na dosah ruky.


Jméno: Standa & Honza
Datum: 29.11.2011 15:07:43
Předmět: comment



Tak největší cestovatel po bouldrových oblastech v ČR je asi u nás Štěpán Stráník.

Jak jsi na tom ty se svým toplistem ČR??



Jméno: Michal Homola
Datum: 29.11.2011 14:58:56
Předmět: ...



a to ještě nebyl na Boru...


Jméno: Adam Fiala
Datum: 29.11.2011 09:00:30
Předmět:



Na tenhle článek jsem taky koukal... je fajn, že u Paula vyhrál klasický fontáč! A jinak Ozarks si myslím, že je takový černý kůň, z videí to vypadá parádně, ale bůhví, jestli se tam člověk někdy koukne. Každopádně to porazilo třeba Hueco, tak to o něčem svědčí. Dobrá práce Osmane.

Příspívat do diskuze k tomuto článku, mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud se chcete zaregistrovat, přejděte na registrační formulář. Pokud jste již registrovaným uživatelem, přihlášte se.