8C, 8C+...9A ?

[13.04.2010, ]

Bouldering obecně má dva přístupy ke klasifikaci. Buď řešit hodně nebo neřešit vůbec. Díky posledním přelezům v Americe se teď zrovna dost řeší...jediný kdo se pořádně vyjádřil z těch, co do toho mají co kecat byl Nalle Hukkataival.


Pure Bouldering těžkým bouldrům na tom horním extrému věnoval vždy . Už v roce 2000 vznikl první boulder s navrženou klasifikací 8C a to Dreamtime v Crescianu od průkopníka Freda Nicola. V roce 2004 přišel Mauro Calibani s bouldrem Tonino 78 v Meschii a řekl 8C+. Od té doby vznikly doslova tuny boulderů s klasifikací navrženou jako 8C nebo i 8C+. Pohříchu velmi často se shazovalo i o několik stupňů (viz. Memento z 8C+ na 8B+) a to se dotklo i boulderu, který to vše začal, tedy Dreamtimu (z 8C na 8B+ a zůstalo o tak i po vylomení chytu ). A tím se dostáváme k jádru pudla podle Nalleho. V té době se totiž začalo brát, že stupeň 8C je etablovaný a potvrzený a mnoho lezců tak začalo dělat bouldery a odpíchávat se tak od Dreamtimu, který ale podle Nalleho nikdy 8C nebyl (viz. např. New Base Line v Magicwoodu , který bylo také za 8C a dnes 8B+).

Dave Graham, The Story of Two Worlds, Cresciano
Dave Graham, The Story of Two Worlds, Cresciano

První kdo rýpnul do příslovečného hovna byl Dave Graham v roce 2005. Překlasifikoval řadu svých boulderů i opakování-rozumněj poshazoval-a udělal ve Švýcarsku dvě nové 8C jako nový standard pro 8C. Jsou to The Story of Two Worlds v Crescianu na zadní straně kamenu s Dreamtimem, zkoušeno od mnohých špičkových bouldristů (včetně Adama Ondry, Daniela Woodse a dalších). Dodnes neopakováno (!!!). 5 let... Tím druhým pak je From Dirt Grows the Flowers v Chironicu. Opakováni jednou od Bernda Zangerla brzo na jaře 2009 a ten se v tom pěkně vyvztekal.

Daniel Woods, The Game, Colorado Canyon
Daniel Woods, The Game, Colorado Canyon

Na začátku roku 2010 se udály dva velmi zásadní přelezy, které odstartovaly diksuze, zda už je stupeň 8C natolik vymezený, že je čas k poskočení na 8C+. Oba z nich v Americe a oba maji na svědomí lezci, kteří moc dobře ví o co jde. The Game v Coloradu od Daniela Woodse a Lucid Dreaming od Paula Robinsona v Bishopu. Oba bouldry jsou navrhnuté jako 8C+, tedy V16. Diskuze se vede hlavně na blogu Nalleho Hukkataivala a na webu Jamieho Emersona, b3bouldering .

Paul Robinson, Lucid Dreaming, Bishop
Paul Robinson, Lucid Dreaming, Bishop

Jamie vznáší otázky k Paulově nahození průlomové obtížnosti hlavně z důvodu, že Paulův obecný názor na celou problematiku je, že se někdy už se stupně 8C pohnout musíme. Nalle zase polemizuje nad faktem, zda už máme dostatečně definovaný stupěň 8C v jeho tvrdé podobě. Zda natolik, že je čas jít do 8C+. Sám říká, že zopakoval velké množství 8C jak shozených tak těch, co si stupeň zatím drží a jako poctivé 8C hodnotí zatím jen dva bouldry, svůj Livin´Large v Rocklands a Grahamův The Story of Two Worlds. Oba neopakované.

Nalle Hukkataival, Livin´Large, Rocklands
Nalle Hukkataival, Livin´Large, Rocklands

Jako poslední novinka z Finska je nový projekt s pracovním názvem Sisu Project nedaleko Nalleho domova.  Nalle na něm byl už čtyřikrát a má jednu známou a jednu neznámou. Ví, že je to zdaleko to nejtěžší, co kdy zkoušel a neví, jestli je to vůbec lezitelné. Za ty čtyři návštěvy dokázal udělat jen první-nejlehčí-krok a pak výlezových 5 kroků, co si zkoušel na laně. Ani ty ale prý nejsou lehké. Celkem se jedná o cca 16 kroků na něčem co by se snad dalo nazvat negativním převislým kýlem o výšce 7m. Nejlepší je Nalleho komentář k tomu, podle čeho hodnotí: "To put things in a perspective, I've seen, climbed and tried several boulders graded 8C or 8C+ around the globe and this line seems to be on a completely different level of difficulty. I've done the all moves to several 8C boulders in a session or two. I climbed Jade in 2 days of effort, The Island took me 4 days. After spending 4 days on this project, I've been able to do 1 move, the easiest one." A nakonec dodává, že je tu ještě jasný sit start, samotný za 8B+.

Nalle Hukkataival, Sisu Project, Finsko
Nalle Hukkataival, Sisu Project, Finsko

Uvidíme. Uvidíme co případní opakovatelé na The Game a Lucid Dreaming, jestli se najde konečně někdo, kdo zopakuje The Story of Two Worlds a hlavně...jestli se Sisu Project stane bouldrem...pak už by to snad 8C+ být mohlo. Alespoň tomu zatím vše nasvědčuje.

ms

zdroje: nalle-hukkataival.blogspot.com, 8a.nu, bishopbouldering.blogspot.com, b3bouldering.com      

Reakce na článek


Jméno: Michal Smrž
Datum: 15.04.2010 14:39:35
Předmět: Re



Diky Adame za vysvetleni FRM, vubec jsem tuhle kausu nesledoval a ani nezaregistroval...holt lano... :-)

Jinak Martine s tema C+kama moc nevim. Kazdej vzdycky jak neco takovyho preleze dokola rika, ze to bylo zdaleka nejtezsi co kdy dal... Zaregisroval jsem to asi takhle:

  1. Tonino 78/Calibani/Meschia/2004- opakovani Julien Nadiras a Antoine Vandeputte
  2. The Wheel of Life/Koyamada/Grampians/2004- opakovani CH.W.Parsons, ma to vic kroku nez nekolik jurskych cest dohromady, tak se ersi, jestli je to boulder nebo bouldrocesta ci co...
  3. Witness the Fitness/Ozark Mountains/Sharma/2005-opakoval jen Fred Nicole, pry se tam neco ulomilo a ani jsem neslysel, ze by se to nejak zkouselo... 

Pak tu bylo Memento v Silvrette od Zangerla, ale to postupem spadlo az na 8B+ a resi se i shozeni na 8B. Nekolik typku to dalo za navstevu+Korni Obleitner to dal v dobe, kdy nemel prelezene jeste ani poradne (podle nej...) 8B a Terremer v Huecu od Nicola. To ale Woods i Robinson shodili na 8C.

No a pak tu mame ty posledni vecy The Game a Lucid Deraming, obe navrzeny na 8C+. Zbyly veci jsou davany bud 8C/C+ nebo "jen" 8C a vetsina z nich je uz oficialne poshazovana. Viz. Nicolova Amandla v Rocklands.



Jméno: Adam Fiala
Datum: 15.04.2010 13:44:46
Předmět: to Vilda



No s stim FRM to bylo udajne takhle: Nalle tam přišel a viděl, že to zkouší nejen Sharma, ale i DG a Andrada, tak jako že do toho půjde taky. No jenomže Chris mu řekl, že to je uzavřený projekt, což on logicky nemohl tušit když to všichni brousili. Dopadlo to tak, že si to spolu vyříkali... Chris řekl, že má takových projektů asi 15 po celém Španělsku a že je klidně může zklusit kdo chce, aler tenhle že je jeho srdcovka a že nechce bay to někdo přelez. Nalle řekl jakože sorry to jsem nevěděl a pohoda. Nicméně pořád není vysvětlené, proč to mohli zkoušet ti dva. Asi si Chris myslí, že to jsou takové čučky, že nemaj šanci:)



Jméno: Martin Stráník
Datum: 15.04.2010 11:52:38
Předmět: 8C+



Jo a smžáku nevíš kolik je ted teda 8C+? Tonino 78, The story of2words(?), the game, Lucid dream, a neco od Koyamady?


Jméno: Martin Stráník
Datum: 15.04.2010 11:49:09
Předmět: Paráda



Supr článek, sem zvědavej kdo zopakuje tyhle krutosti. Paul Robinson psal neco na svym blogu ze The Game už zkoušel už 5 dní a že by to mohlo pustit...Oni si to kluci asi budou opakovat po sobě, protože asi nikdo jinej momentálně na to nemá....Sem zvědavej co mají pro nás připravenýho dál. Nalle ho projekt vypadá famózně...a jestli to je opravdu tak těžký jak píše tak bych možná měl uvažovat i o obtížnosti 9A? 


Jméno: Vilda Chejn
Datum: 15.04.2010 10:54:39
Předmět: -



Pěknej článek. Ještě trochu z jinýho soudku, sledovali jste někdo diskusi okolo FRM projektu Sharmy? Tam si Nalle nějak stěžoval, že ho nechtěl pustit FRM zkoušet, jako, že je to uzavřenej projekt. Četl jsem pouze vyjádření Chrise, mám pocit, že je na blogu daily ojedy, ale nějak jsem nenašel názor Nalleho, nevíte někdo, kde to je?díky


Jméno: Michal Smrž
Datum: 15.04.2010 09:50:42
Předmět: re Adam



Jj, podle toho co pise Nalle jsou to v podstate on a DG co se snazi se odpichavat od novych 8C z roku 2005 nebo ten standard tvori sami (Nalle)-ten nema opakovane zadne z tech DG 8C z 2005. Naopak ma snad vse ostatni. Drive se zretelne navazovalo na Dreamtime, jak Zangerl (prvni opakovani Dreamtimu), ktery pak udelal New Base Line, tak Calibani, ktery taky dal Dreamtime a pri klasifikovani Tonino 78 pak srovnaval usili s usilim na Dreamtime. No a mladosi v tom maji bud bordel nebo jen proste voli spis progresivnejsi zpusob klasifikace a nahazujou nahoru misto konzervativnejsiho Nalleho a DG. Co vim, tak jak Paul tak Daniel Dreamtime dali a oba ho uz brali za 8B+, stejne tak New Base Line. Naopak ani jeden se moc nevisvihl ve Fontaci. Kde jak Dave tak Nalle hrube drtili odjakziva a obecne se bere klasa ve Fontaci jako tvrda a hlavne ustalena oproti Svajcu.

No jeste ze to muzeme rozebirat jen takhle teoreticky podle toho kdo co rekl/napsal :-) Ja si vcera posunul latku v mym projektu v Riouperoux a spokojenost.



Jméno: Adam Fiala
Datum: 14.04.2010 22:30:11
Předmět:



Pokud jsem to dobře pochopil, Nalle a DG hodnotí podle"nových" standartů, zatímco mlaďoši to spíš nadhodnocujou, když se to zjednoduší. Nicméně to nemění nic na faktu, že vše je zatraceně těžké a respekt si zaslouží všichni... Doufám že se budou držet hesla "keep it fun" a nebudou to mezi sebou moc řešit. No nic ještě že lezu sedmičky:)


Jméno: David Kozel
Datum: 14.04.2010 11:58:41
Předmět: 6B+



6B+ je proste max:-)


Jméno: Daniel Černý
Datum: 14.04.2010 09:22:57
Předmět: poklona pane



parádní článek, dal sis dost práci co, super fotky a dobře napsaný...a hlavně super info...


Jméno: Štěpán Stráník
Datum: 13.04.2010 21:19:34
Předmět: Dobrá práce



Moc hezkej článek o těch nejtěžších boulderech světa :)


Jméno: Michal Homola
Datum: 13.04.2010 17:38:01
Předmět: super



super článek...myslím že do konce roku tady určo bude 8C+ idkyž nepotvrzené :-)

Příspívat do diskuze k tomuto článku, mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud se chcete zaregistrovat, přejděte na registrační formulář. Pokud jste již registrovaným uživatelem, přihlášte se.